Dra en röd linje för informationssäkerhet vid användning av generativ AI

Att införa generativ AI på arbetsplatser kan vara en svår och komplex fråga. De fördelar som dessa verktyg ger, i form av ökad produktivitet och effektivitet, betalas ofta med att man måste dela med sig av information. Därför är det avgörande att dra en tydlig röd linje för vilken information som inte får matas in i AI-verktygen.


När företag tar fram en policy för informationssäkerhet riskerar viktiga riktlinjer att drunkna i komplex akademisk prosa. En röd linje definierar enkelt och tydligt vilken data som är för känslig för att hanteras av AI, såsom personuppgifter, finansiella data, affärshemligheter och kundinformation. Genom att dra denna linje kan organisationer skydda sig mot potentiella säkerhetsrisker och säkerställa att kritisk information inte exponeras.


Det är avgörande att utbilda personalen om denna policy och att använda tekniska lösningar för att förhindra att känslig information matas in i AI-systemen. Detta skapar en säkerhetsbarriär som skyddar företagets mest värdefulla data.


För att effektivt dra denna röda linje, bör företag vidta följande åtgärder:


1. Identifiera känslig information: Bestäm vilken typ av data som är för känslig för att delas med AI-verktyg.

2. Utbilda personalen: Säkerställ att alla anställda är medvetna om vilka data som inte får delas med AI-systemen och varför.

3. Implementera tekniska skyddsåtgärder: Använd lösningar som kan upptäcka och blockera delning av känslig information med AI-verktygen.

4. Kontinuerlig övervakning och uppdatering: Granska och uppdatera regelbundet säkerhetspolicyn för att säkerställa att den förblir relevant och effektiv.


Genom att följa dessa steg kan företag minska riskerna och säkerställa att de använder generativ AI på ett säkert och ansvarsfullt sätt.


//Lena och Dennis  
www.aistrateg.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Specialiserade modeller är framtiden för generativa AI

Utforska ChatGPT på arbetsplatsen: Svårare än så behöver det inte vara