Den sämsta versionen av AI som världen skådat

Om vi blickar mot horisonten av teknologins snabbt föränderliga landskap, kan vi se framväxten av något som är större och mer komplext än allt vi tidigare upplevt. Det som en gång var begränsat till science fiction börjar sakta men säkert materialisera sig i vår vardag.


I hjärtat av denna omvälvning finns artificiell intelligens, eller AI.


Idag upplever vi AI som en bekant men ändå distanserad teknologi. Den sorterar spam, föreslår filmer för oss att titta på, och spelar oss musik baserat på våra tidigare preferenser. Den kan författa texter, skapa bilder och producera videos. Ändå hävdar vi att det vi ser just nu är den sämsta versionen av AI som världen någonsin kommer att se.


För att klargöra: med "sämsta" menar vi inte att den är dålig, snarare att det är den minst avancerade versionen vi någonsin kommer att bevittna. Vi är i en tid av första generationens AI – klumpiga, begränsade system, men med en enorm, ännu outforskad potential.


Vi befinner oss bara i början av denna resa. Varje kommande kapitel kommer att introducera oss till AI:er som är smartare, mer effektiva och mer integrerade i vår vardag. AI kommer inte bara att förändra hur vi gör saker – det kommer att förändra vad vi tror är möjligt.


Det är som att titta på en konstnärs första penseldrag på en tom duk. Det är kanske inte särskilt imponerande, men det innehåller löftet om vad som komma skall. Det vi ser idag är AI:s första penseldrag på den teknologiska duken.


Så när vi säger att dagens AI är den sämsta vi någonsin kommer att se, säger vi det med en känsla av förväntan och spänning. Med varje framsteg kommer vi att se AI utvecklas och förbättras. Vi kommer att bevittna hur det första klumpiga penseldraget förvandlas till detaljerade och livfulla penseldrag.


Vi står på tröskeln till en era där AI kommer att bli lika självklart som elektricitet - osynligt, men ändå genomgripande. 


Så nästa gång du interagerar med en AI, kom ihåg att du tittar på det första penseldraget. Beundra det för vad det är, men förvänta dig mer, mycket mer. För vi står bara i början av att fylla en tavla med en skönhet och komplexitet vi bara kan drömma om. Detta är bara början.


//Lena och Dennis
www.aistrateg.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dra en röd linje för informationssäkerhet vid användning av generativ AI

Oändliga möjligheter

Skapa data av din verksamhet, så att du kan skapa verksamhet av din data